Onder de Unit Vreemdelingentoezicht en Grensbewaking valt de afdeling Grensbewaking dat controle houdt bij zowel zee- als luchthaven.
Als deel van het KPC heeft deze unit ook als missie:
“Wij, mannen en vrouwen van de politie Curaçao, leveren een effectieve bijdrage van hoge kwaliteit om de gemeenschap van Curaçao bewoonbaar en veilig te maken – een gemeenschap waar mensen in harmonie met elkaar kunnen leven”.
Het dienen en beschermen van onze gemeenschap is ook op dit vlak van hoge prioriteit voor deze unit.
Aan de grens van Curaçao wordt daarom van een border management system (B.M.S.) gebruikt gemaakt om het binnenkomst en het vertrek van personen te registreren.
Toeristen moeten zich houden aan het in de LTU, Toelatingsbesluit en het gehanteerde vreemdelingenbeleid van de Minister van Justitie bij het inreizen en ook het verlaten van het land.
De Minister van Justitie (de hoogste Toelatingsautoriteit) heeft richtlijnen aangedragen voor handhaving van dit beleid en het is van groot belang dat aan vreemdelingen die niet voldoen aan de toelatingsvereisten, opgesomd in het toelatingsbesluit, geen toegang tot het grondgebied van Curaçao te verlenen.
Van belang is dat de reiziger een geldige paspoort kan laten zien. Voor sommige landen is ook een visum van toepassing.
Tussen de Caribische landen wordt het reizen met ‘sedula’ nagestreefd. Daarbij komt dat een toerist bij binnenkomst zijn doel, duur van verblijf en middelen van bestaan gedurende zijn verblijf dient te laten zien.
Namens de Minister van Justitie (dé Toelatingsautoriteit) wordt strikt nagegaan of toe te laten vreemdelingen voldoen aan de toelatingsvereisten zoals opgesomd in het toelatingsbesluit en de beleidsregels van de Toelatingsautoriteit.
Visum
Bepalingen en voorwaarden omtrent de verlening van een visum voor toegang tot de landen van het Koninkrijk wordt in het Rijksvisumwet geregeld. Deze Rijksvisumwet en de Regeling vrijstelling visumplicht Rijksvisumwet zijn officieel per 1 juli 2018 in werking getreden.
Voor Curaçao is de bevoegde autoriteit de Minister van Justitie.
Sinds 10 oktober 2010 is het visum, indien niet territoriaal beperkt, voor alle (ei)landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden geldig. Bij binnenkomst dient het visum tenminste geldig te zijn. Een visum geeft geen recht op toegang en toelating maar is één van de vereisten om toegang en toelating te krijgen.
Een visum is in principe geldig voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Indien er op het visum “geldig voor” T.B.G.V (territoriaal beperkt geldig visum) staat, dan is deze geldig voor alleen het land aangeduid als hoofdbestemming.
Niet Visumplichtige landen
In de Regeling vrijstelling visumplicht Rijksvisumwet die vanaf 1 juli 2018 in werking is getreden zijn alle nationaliteiten, dragers van diplomatieke paspoorten, alsook verschillende visumplichtige landen opgenomen die onder voorwaarden vrijgesteld of uitgezonderd zijn van het visumplicht.
Visumplichtige landen
De rest van de personen die de nationaliteit hebben van de landen die niet opgenomen zijn in voornoemde regeling, hebben een visum nodig om naar Curaçao te reizen.
Visumplichtige personen moeten hun visum aanvragen en in bezit hebben vóór ze naar Curaçao reizen.
De aanvraag voor een visum dient in principe persoonlijk te worden ingediend bij een ambassade, consulaat (diplomatieke missies) van het Koninkrijk der Nederlanden of indien van toepassing een externe dienstverlener.
Voor informatie over het aanvragen van een visum en voor informatie over de openingstijden en het maken van een afspraak, kan contact opgenomen worden met de ambassade of het consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in het land van herkomst. Meer informatie vindt men tevens via de website van de betreffende ambassade of consulaat. De adressen en websites van diplomatieke missies van het Koninkrijk der Nederlanden kunnen per land worden gevonden via de website van de Ministerie van Buitenlandse Zaken: Reizen naar Nederland of Caribisch deel van het Koninkrijk | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken
Curaçao International Airport, officieel, ‘Hato Internationale luchthaven’ (Voorheen Dr. Albert Plesman International Airport), is het enige officiële en rechtmatige luchthaven van Curaçao.
De meeste reizigers komen via de luchthaven aan.
Het is van belang dat bij het reizen naar Curaçao naast de gebruikelijke reisdocumenten ook verplicht een ‘Embarcation Disembarcation Card’ (ED-kaart) volledig en naar waarheid in te vullen en deze bij aankomst dan wel bij vertrek van Curaçao onverwijld aan de ontschepingsambtenaar te overhandigen.
Het invullen van een digitale ED- kaart (digital immigration card)wordt de voorkeur gegeven. De online ED-kaart kan worden ingevuld in het comfort van uw huis voordat u zelfs uw vlucht naar Curaçao begint. Door de Online ED-kaart in te voeren, wordt de hoeveelheid tijd die in de immigratielijn wordt besteed, aanzienlijk verminderd. Deze kan op het volgende website worden gedaan: www.dicardcuracao.com
Het langsgaan bij Immigratie bij aankomst en vertrek voor reizigers boven de 12 jaar gebeurd door de e-gates. De digitsle ED Card zal in overeenstemming zijn met het Automatische Border Management System, aangeduid als e-Gates. Dan gaat de reiziger via een digitale portaal het land binnen.
Conform artikel 20 van het Toelatingsbesluit worden buiten de havens van Willemstad, Caracasbaai, Fuikbaai, Bullenbaai geen personen ontscheept.
Bij grote schepen zullen de ontschepingsambtenaren zelf aan boord begeven voor het nemen van de paspoorten/ zeemansboekje om de reiziger in het border management system te registreren. Bij kleinere schepen dienen deze zelf naar de Immigratie te (Plaats) te begeven.
Naast de ambtenaren van de grensbewaking die deel uitmaken van het KPC en belast zijn met grenscontrole bij de (lucht)haven worden de taken ten aanzien van de maritieme grenscontrole mede aan de Kustwacht toevertrouwd. Ingevolge artikel 16 van de Rijkswet Kustwacht 5moeten de bij de taakuitoefening van de Kustwacht betrokken Ministers van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, zorgdragen dat aan de directeur en het personeel van de Kustwacht toezichthoudende en opsporingsbevoegdheid worden verleend in het kader van de goede uitoefening van de taken van de Kustwacht. Aan het executieve deel van het Kustwachtpersoneel dat belast is met de uitvoering van de opsporingstaken is de status van buitengewoon agent van politie in Curaçao verleend.
Het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor publicatie van informatie op deze website. De informatie is met zorgvuldigheid en nauwkeurigheid verzameld. Het Ministerie van Justitie doet haar uiterste best om de informatie zo actueel mogelijk te houden. Aan deze website kunnen echter geen rechten worden ontleend. Deze website wordt door het Ministerie van Justitie beheerd. De informatie op deze website kan gedeeld worden, mits bronvermelding.