Van rechtswege

Van Rechtswege

Wie kan een verzoek indienen voor een Van Rechtswege verklaring?

Er zijn verschillende categorieën waarin de Van Rechtswege verdeeld wordt.

Deze zijn:

 • Bijzondere categorieën
  Hieronder vallen:
  • Personen die uitgezonden zijn en die in dienst zijn van de overheid
  • Beroepsconsuls, beroeps consulaire ambtenaren en consulair personeel
  • Militairen zolang gedurende de periode dat zij hier gestationeerd zijn en hun familie

  Voor familie leden van personen die onder de bijzondere categorieën vallen, moet er een verzoek worden ingediend onder artikel 3 letter G van de LTU.       

                                               
 • Nederlanders
  Hieronder vallen meerderjarige Nederlanders en hun familieleden zolang zij de Nederlandse nationaliteit bezitten. Voor de meerderjarige Nederlander moet er een verzoek worden ingediend voor een Van Rechtswege onder letter F. Voor minderjarige kinderen moet er een verzoek worden ingediend onder letter H.                                                                 
 • Amerikanen
  Op 15 december 2014 heeft het Gemeenschappelijke Hof uitspraak gedaan inzake artikel 3 van het Protocol bij het Nederlands-Amerikaans verdrag inzake vriendschap, handel en scheepvaart. Dit betekent dat de toelating van Amerikanen hetzelfde moet geschieden als van Nederlanders.

INDIENEN VAN DE AANVRAAG

Voordat u de aanvraag gaat indienen, moet u controleren of u alle vereisten hebt verzameld. Indien dit zo is, dan kan de aanvraag ingediend worden. Alle vereisten dienen in pdf formaat gescand te zijn. Klik hier om de aanvraag in te dienen.

BESLISSEN OP UW AANVRAAG

Nadat de aanvraag ingediend is, heeft de Toelatingsorganisatie 4 maanden de tijd om een beslissing te nemen op uw aanvraag. Personen van Nederlandse en Amerikaanse nationalitiet kunnen de beslissing in Curaçao afwachten. Nadat de beslissing gereed is, wordt dit naar u gemaild.

Heeft u een positieve beslissing ontvangen, moet u een afspraak maken om de verblijfsvergunning in ontvangst te nemen. Klik hier om de afspraak te maken.

Heeft u een negatieve beslissing ontvangen, heeft u dan 6 weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. Het bezwaarschrift moet u mailen naar info@immigrationcur.org.

Download Bestanden

Disclaimer

Het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor publicatie van informatie op deze website. De informatie is met zorgvuldigheid en nauwkeurigheid verzameld. Het Ministerie van Justitie doet haar uiterste best om de informatie zo actueel mogelijk te houden. Aan deze website kunnen echter geen rechten worden ontleend. Deze website wordt door het Ministerie van Justitie beheerd. De informatie op deze website kan gedeeld worden, mits bronvermelding.